Vy Buss sparar pengar med Drivec Sustainable Suite

Vy Buss är vana att jobba med system för skonsam körning. De har under ett drygt år testat Drivec system för sparsam körning och fordonshälsa på utvalda trafikavtal i utvärderingssyfte. De ser att bränsleförbrukningen har minskat med ytterligare 5-10%.
– Det var en fråga vi var väldigt nyfikna på, kan man bli bättre än vi är idag? Jo, det kunde vi bevisligen. Det fanns en ytterligare besparingspotential, säger Johan Hagelin, CIO på Vy Buss.

Vy Buss är en av Nordens största transportkoncerner och har både buss och tågtrafik i Sverige och Norge.
– Vi vill bli mer effektiva, både ur kostnads-, men också miljöperspektiv. Vi har testat andra tekniska lösningar för att effektivisera körningen av bussar tidigare. Det vi gillar med Drivec är att systemet fokuserar på en sparsam körning över tid istället för enstaka händelser och uppmärksammar chauffören när den gör rätt. Det är egentligen två vägar till samma mål, men vår upplevelse är att sättet Drivecs system återkopplar till chauffören hur det går är naturligare, säger Johan Viggedal, ansvarig IT utrustning fordon på Vy buss.

Vy Buss har testat Sustainable Suite från Drivec på 100 bussar i Göteborg under ett drygt år för att utvärdera systemet. Att man testat Sustainable suite innebär att man har testat både Drivecs lösning för fordonshälsa och sparsam körning. Nu köper de in systemet till ytterligare 100 bussar som ska gå i Jönköping då resultatet visar på stora besparingar för bränsleförbrukningen och möjliggör ett proaktivt arbete med fordonshälsan.
– Vi bryter ny mark i Sverige och testar en annan lösning än fordonsflottan i Norge. Våra norska kollegor är intresserade av att höra om erfarenheten av Drivecs system, berättar Johan Hagelin.

Vy Buss utvecklar tillsammans med Drivec ett gränssnitt för att koppla samman data som systemet genererar mot sina egna affärssystem. Där kan Vy Buss mäta affärsmål och koppla resultat direkt till ekonomiska rapporter, och slå ihop data från olika system för att få ny kunskap.
– Det är en liten klyscha, ”you get what you measure” men det är verkligen så. De lärdomar vi gör av att mäta resultat är viktiga ur flera perspektiv, säger Johan Viggedal.

Johan Hagelin avslutar med ett tips till andra som funderar på att testa Drivecs system.
– Se till att du vet hur det ser ut innan, mäta nuläget och våga testa. Man blir förvånad att det finns ytterligare besparingar att göra! Det är också viktigt att jobba med coachning av förarna. Resultatet blir inte bättre enbart av systemet, man måste vara duktig på att utbilda och få chaufförerna att använda verktyget på bästa sätt också.

Dela på Linkedin